Swift je igra

Spoznajte novega Swifta, vozilo, ki igrivost vožnje popelje še raven višje. Z novim, živahnim videzom, odzivnim upravljanjem in hitrim pospeševanjem vam bo poskočilo srce. S Swiftom boste ponovno spoznali, kako zabavna je lahko vožnja.

Življenje v hipu postane bolj vznemirljivo, ko sedete v Swifta. Izjemna lahkotnost, s katero ga lahko upravljate, vam bo z vsakim prevoženim kilometrom narisala nasmeh na obraz. Pravzaprav je Swift tako zabaven za vožnjo, da si boste zaželeli, da se vožnja sploh ne bi končala.

Novi Swift se odmika od klasičnih oblikovalskih smernic in pritegne z obliko karoserije, ki vzbuja veselje do vožnje. Ima zaobljene linije, 16-palčna polirana aluminijasta platišča*, ki jih dopolnjujejo poudarjeno razširjeni blatniki, ter ovalna kovinska sprednja maska v črni barvi, ki je videti dovolj lačna, da požre cesto pred vami. Z vsako svojo podrobnostjo dokazuje in jasno sporoča, kako igrati igro življenja.

*serijsko pri opremi Elegance

     

Osupljiv stil

Na cesti Swift s svojim videzom močno izstopa. Od elegantnih zaobljenih linij profila do širokega zadnjega odbijača ima športen in atletski videz, ki odraža hitro in agilno upravljanje vozila. Tudi ponoči hitro opazimo njegovo edinstveno obliko, in sicer z novimi svetlobnimi elementi v zadnjih kombiniranih lučeh in sprednjih pozicijskih (dnevnih) lučeh, ki ob osvetlitvi dobijo značilen 3D-videz.

     

K vozniku usmerjena nadzorna plošča

Nadzorna plošča v novem Swiftu poskrbi za resnično doživetje vožnje. Zasnovana je tako, da so vsi potrebni instrumenti in upravljalni elementi na dosegu roke, dvobarvna armaturna plošča in obloga sprednjih vrat pa dajeta notranjosti športen videz in večji užitek do vožnje.

 

Merilniki

Športno in elegantno oblikovana enota z merilniki je opremljena z zaslonom LCD, na katerem lahko spremljate številne podatke, vključno s povprečno in trenutno porabo goriva, dosegom, omejitvami hitrosti ter opozorili naprednih varnostnih in asistenčnih sistemov.

Sprednja sedeža

Oblika sprednjih sedežev je dokaz edinstvenosti vozila Swift. Oblazinjenje v ramenskem delu in ob straneh sprednjih sedežev povečuje udobje za voznika in sovoznika ter daje sedežem dinamičen videz, ki ga elegantno dopolnjuje geometrijski vzorec oblazinjenja.

Multimedijska naprava z 9-palčnim zaslonom

Multimedijska naprava je nameščena prosto stoječe v sredini, rahlo nagnjena proti vozniku, da jo lažje spremlja in upravlja z dotikom. Poleg tega je mogoče vmesnik poljubno nastavljati in ga uporabiti za prikaz navigacijskih podatkov ali slike kamere za vzvratno vožnjo.

 
 

Avdiovizualne funkcije

 • Radijski sprejemnik AM/FM/DAB
 • Bluetooth® (za prostoročno telefoniranje in predvajanje zvoka)
 • Vtičnica USB (za predvajanje zvoka in polnjenje naprav)
 • Prikaz kamere za vzvratno vožnjo

Povezljivost s pametnim telefonom prek USB in WiFi®

 • Apple CarPlay
 • Android AutoTM

Informacijski zaslon s podatki o vozilu

Zaradi integrirane povezave z vozilom lahko zaslon multimedijske naprave v realnem času prikazuje tudi podatke, kot so trenutna poraba goriva, povprečna poraba goriva, doseg, pretok energije blagega hibridnega sistema SHVS in različne vrste opozorilnih sporočil.

Klimatska naprava

Modeli Swift z opremo Elegance so opremljeni s samodejno klimatsko napravo z digitalnim prikazom in samodejnim uravnavanjem temperature, modeli Comfort in Premium pa s klimatsko napravo z digitalnim prikazom in ročnim upravljanjem.

Vtičnica za dodatno opremo in vtičnica USB

Vsi modeli so opremljeni z 12-voltno DC vtičnico za dodatno opremo in vtičnico USB za povezovanje naprav. Modela Elegance in Premium imata tudi vtičnice USB za polnjenje mobilnih naprav (tip A 2,4 Ah, tip C 3,0 Ah).

 

Apple CarPlay

Apple CarPlay se poveže s pametnim telefonom iPhone in funkcijo Siri ter vozniku pomaga pri iskanju poti, klicanju, predvajanju glasbe ter pošiljanju in prejemanju sporočil prek glasovnih ukazov ali prek multimedijske naprave z zaslonom na dotik.

Več informacij in podatke o združljivosti modelov iPhone in sistemov
iOS z Apple CarPlay najdete tukaj:https://www.apple.com/ios/carplay/
* Android Auto je na voljo v državah, navedenih na naslednji povezavi: https://www.android.com/auto/
Potreben je združljiv telefon s sistemom Android in združljiv aktivni podatkovni paket.
* Apple, Apple CarPlay, iPhone in Siri so blagovne znamke družbe Apple Inc., registrirane v ZDA in drugih državah. * Google, Android, Android Auto, YouTube Music in druge znamke so blagovne znamke družbe Google LLC.
* Bluetooth je zaščitena blagovna znamka družbe Bluetooth SIG, Inc.
* Wi-Fi je zaščitena blagovna znamka družbe Wi-Fi Alliance®.

 

Android Auto™

Pogovarjajte se z asistentom Google Assistant sistema Android Auto in opravite vse naloge s pomočjo glasovnih navodil, da boste lažje osredotočeni na vožnjo. Pošiljajte sporočila, prejmite navodila za pot, upravljajte medije in še marsikaj. Enostavno recite »Hey, Google« ali v združljivih vozilih pritisnite in zadržite gumb za glasovni nadzor na volanskem obroču.

*Android Auto je na voljo v državah, navedenih na naslednji povezavi:
https://www.android.com/auto/faq/
*Večina telefonov z Android 5.0+ je združljivih s sistemom Android Auto:
https://support.google.com/androidauto/answer/6348019?hl=en&ref_topic=6140477
*Google, Android, Google Play in Android Auto so blagovne znamke družbe Google LLC.

Pripravite se na igro

Vožnja v novem Swift je zabavna, v kabini pa je veliko prostorov za odlaganje, kamor lahko shranite svoje stvari in osvežilne pijače, ko ste na poti.

 

Notranja oprema

Swift z udobnimi sedeži in bogato opremo poskrbi, da je vsaka vožnja prijetna. Nudi prostore za odlaganje, kamor lahko pospravite manjše predmete in jih imate pri roki, ko jih potrebujete, ter držala za skodelice in plastenke za vaše najljubše pijače.

Prtljažni prostor

Prtljažni prostor ima široko odprtino in nizek nakladalni rob za lažje natovarjanje in raztovarjanje prtljage. Poleg tega lahko z zložljivimi in deljivimi nasloni zadnjih sedežev v razmerju 60:40 dodatno prilagodite prtljažni prostor svojim potrebam.

Zmogljivost pri vožnji

Swiftov osupljiv videz dopolnjuje njegova izjemna zmogljivost, zaradi katere je vsako potovanje zabavna in vznemirljiva nova pustolovščina. Ne glede na to, ali se s Swiftom vozite na delo, po nakupih ali na izlete, vedno poskrbi za vrhunsko vozno izkušnjo, zaradi katere boste vožnjo z veseljem ponovili.

Motor

Novi 1,2-litrski bencinski motor v Swiftu združuje izjemno učinkovitost porabe goriva z odličnim navorom pri nizkem številu vrtljajev za hiter in odziven pospešek. Opremljen je tudi s številnimi naprednimi funkcijami, ki prispevajo k zmanjševanju emisij.

Swiftov 5-stopenjski ročni menjalnik izboljša učinkovitost porabe goriva in prenos moči s prestavnim razmerjem, ki je posebej optimizirano glede na zmogljivost motorja in pogonskega sklopa. Prestavljanje poteka gladko in odzivno, saj se je prestavne ročice treba le rahlo dotakniti, da preklopi. Brezstopenjski samodejni menjalnik (CVT) je na voljo za vse, ki imajo raje udobje samodejnega prestavljanja.

5-stopenjski ročni menjalnik
CVT

Blagi hibridni sistem SHVS za večjo energetsko učinkovitost

Swift s svojim lahkim in kompaktnim blagim hibridnim sistemom SHVS odraža Suzukijev okoljsko naravnan pristop k proizvodnji vozil. Tako med drugim vsebuje integriran zaganjalnik-generator (ISG) ter litij-ionsko baterijo z izjemno kapaciteto polnjenja in napajanja.

1. Samodejna ustavitev motorja

Brez nepotrebneporabe goriva
Ko vozilo ustavi v križišču ali v zastoju, se motor izklopi, da varčuje z gorivom.

2. Ponovni zagon motorja

Elektromotor ponovno zažene motor
ISG deluje kot zaganjalnik, ki zagotavlja nemoten in tih ponoven zagon motorja.

3. Speljevanje in pospeševanje

Asistenca elektromotorja*
Asistenca elektromotorja pomaga pri zmanjševanju porabe goriva in pri speljevanju ter pospeševanju.

4. Vožnja

Polnjenje baterije

ISG s pomočjo moči motorja polni akumulator in litij-ionske baterijo.

5. Zaviranje

Reneracija zavorne energije

ISG uporablja kinetično energijo pri zaviranju za proizvodnjo električne energije za polnjenje baterij.

*Asistenca elektromotorja je mogoča le, če:
1) je število vrtljajev motorja 4000/min ali manj, 2) pritisnete stopalko za plin, 3) je litij-ionska baterija napolnjena bolj od zahtevanega minimuma, 4) je temperatura baterije znotraj nastavljenih toleranc, 5) je motor segret in 6) je vozilo v prestavi z aktivirano sklopko.

Platforma HEARTECT

Gladko ukrivljeno šasija povečuje čvrstost podvozja, kar vozilu prinaša odlične temeljne zmogljivosti. Hkrati izboljšuje tudi varnost pri trku, saj učinkovito razprši energijo trka.

Sprednje in zadnje vzmetenje

Vzmetenje v vozilu Swift zagotavlja udobno vožnjo z odlično stabilnostjo na cestišču in stabilnim upravljanjem. Novi nanosi iz teflona na nosilcih stabilizatorjev prav tako zmanjšujejo trenje, kar prispeva k večji togosti pri nagibanju ter boljšem nadzoru pri krmiljenju in legi vozila pri vožnji skozi ovinke.

Sprednje vzmetenje
Sprednje vzmetenje
Zadnje vzmetenje
Zadnje vzmetenje

ALLGRIP AUTO

ALLGRIP AUTO je samodejni sistem štirikolesnega pogona, ki se aktivira, ko zazna, da sprednji kolesi izgubljata oprijem s podlago. Ko sistem zazna zdrs sprednjih koles, se vklopi viskozna sklopka za prenos navora na zadnji kolesi. S tem zagotovi dodaten oprijem za vožnjo po zasneženih cestah ali drugih spolzkih površinah.

Viskozna sklopka

Viskozna sklopka (hidravlična sklopka), nameščena pred zadnjim diferencialom, za prenos pogonske moči uporablja silikonsko olje
visoke viskoznosti. Ko pride do razlike v vrtenju sprednjih in zadnjih koles, se zaradi strižne sile, ki jo povzroča vrtenje koles, silikonsko olje segreje in razširi. Povečan tlak silikonskega olja sproži delovanje sklopke z več diski, ki prenaša navor na zadnji kolesi.

Napredne funkcije za brezskrbno vožnjo

Vožnja je še bolj zabavna, če veste, da ste vi in vaši potniki varni z najnovejšimi naprednimi varnostnimi in asistenčnimi sistemi.
V novem Swiftu je teh veliko, delujejo pa neprekinjeno ter vam pomagajo ostati previdni, da varno prispete na cilj. Čeprav ne
morejo nadomestiti previdne in odgovorne vožnje, vam lahko te napredne tehnologije pomagajo, da ostanete zbrani in odzivni
v različnih prometnih situacijah.

*Sposobnost kamer in senzorjev za zaznavanje ovir, voznih pasov in prometnih znakov je omejena. Ne zanašajte se izključno na te sisteme. Vedno vozite previdno. Varnostna razdalja je odvisna od hitrosti vozila.

 

Sistem za samodejno zaviranje v sili z dvema senzorjema (DSBS)*

Milimetrski radar in monokularna kamera zaznavata vozila, kolesa in pešce tik pred ali diagonalno pred vozilom. Če se zdi, da bi lahko prišlo do trka, se sprožijo zvočna in vizualna opozorila, ki opozarjajo voznika. Če voznik ne uporabi dovolj sile pri zaviranju, se samodejno vklopi zavorna asistenca, ki pomaga upočasniti vozilo. V primeru, da se verjetnost za trk še poveča, sistem samodejno poveča zavorno silo, da zmanjša naletno silo in ublaži škodo.

Aktivni tempomat za nadzor varnostne razdalje med vozili (ACC)

ACC pomaga zmanjšati utrujenost voznika na dolgih vožnjah in med vožnjo v prometu ter je povezan s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, ki vozniku pomaga pri ohranjanju predpisane omejitve hitrosti. Ko je aktivni tempomat vklopljen, sistem s pomočjo radarja z milimetrskimi valovi in monokularne kamere meri razdaljo do vozila pred seboj in po potrebi pospešuje ali upočasnjuje, da ohrani izbrano varnostno razdaljo. Ko spredaj ni vozila, sistem ohranja hitrost, ki jo je nastavil voznik ob vklopu stikala. (Pri modelih z menjalnikom CVT se ACC izklopi, ko se vozilo ustavi. Pri modelih z ročnim menjalnikom se ACC izklopi pri hitrosti približno 30 km/h ali manj.)

 
 
 
 
 
 
 

 

Sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKA)

Ko je aktiviran prilagodljivi tempomat, sistem LKA vozniku pomaga ohranjati položaj vozila na sredini voznega pasu. Če sistem zazna, da je sosednje vozilo ali določen objekt, kot je začasna ovira na cestišču ali druga ovira, preblizu voznikovega vozila, pomaga pri krmiljenju, da voznik ohrani varno razdaljo.

Sistem za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu (LDP)

Med vožnjo sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu zaznava meje levega in desnega voznega pasu ter predvideva pot vozila. Če ugotovi, da vozilo zaradi voznikove nepozornosti začne zapuščati vozni pas, voznika opozori z zvočnim opozorilom ali vibriranjem volana. Če še vedno obstaja velika verjetnost za nenamerno zapustitev voznega pasu, pomaga vozniku pri krmiljenju tako, da vozilo vrne na sredino voznega pasu.

Sistem za samodejno zastiranje dolgih luči (High beam assist)

Če so v žarometih vklopljene dolge luči in so prisotna druga vozila (spredaj ali v nasprotni smeri) oz. če je okolica močno osvetljena, sistem samodejno preklopi na zasenčene luči. Sistem samodejno spet preklopi na dolge luči, če ni prisotnih drugih vozil oz. če je okolica slabo osvetljena. (Deluje le pri hitrosti več kot 40 km/h.)

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov (TSR)

Na informacijskem zaslonu se prikažejo ikone prepoznanih prometnih znakov. Če je omejitev presežena, ikona za omejitev hitrosti utripa, če ne prilagodimo hitrosti, se oglasi še zvočno opozorilo.

Sistem zaznavanja vozil v mrtvem kotu (BSM)

BSM deluje s pomočjo milimetrskih radarskih senzorjev v zadnjem odbijaču za zaznavanje vozil, ki so v mrtvih kotih na obeh straneh vozila ali se približujejo. Ko sistem zazna vozilo, se prikaže opozorilna ikona v zunanjem ogledalu na tisti strani, na kateri se približuje vozilo. Če voznik vklopi smernik na tej strani, se poleg utripajoče ikone oglasi še zvočno opozorilo.

Funkcija opozarjanja na prečni promet zadaj (RCTA)

RCTA je dodatna varnostna funkcija, ki s pomočjo milimetrskih radarskih senzorjev zaznava in opozarja na vozila, ki se približujejo z leve ali desne strani, ko vozilo zapušča parkirni prostor ali garažo.

 

Sistem za nadzor pozornosti voznika (DMS)

Kamera ob zaslonu spremlja voznikov obraz in zaznava odpiranje ter zapiranje oči, pogled in smer obraza. Če sistem zazna, da je voznik zaspan, utrujen ali pa je njegov pogled usmerjen stran od cestišča, sproži zvočno opozorilo in na informacijskem zaslonu prikaže opozorilno sporočilo.

Parkirni senzorji za vzvratno vožnjo

Ultrazvočni senzorji v zadnjem odbijaču pri vzvratni vožnji zaznajo ovire in z zvočnim signalom opozorijo na bližino ovire.

Asistenca Hill Hold Control za pomoč pri speljevanju v klanec

Pri speljevanju v klanec sistem Hill Hold Control za približno 2 sekundi prepreči vzvratno pomikanje vozila, da ima voznik dovolj časa, da prestavi nogo z zavore na stopalko za plin.

 
 
 
 

eCall

V primeru močnega trk sistem eCall interventnim službam pošlje samodejno sporočilo s trenutno lokacijo vozila. Sistem se lahko aktivira samodejno s senzorji v vozilu po nezgodi ali pa ročno, če potniki v vozilu pritisnejo gumb SOS.

 

Če ste pripravljeni na nove izzive in želite v življenju uživati, ste pripravljeni tudi na novi Swift. Poleg tega, da vam bo vožnja s Swiftom v zabavo je to predvsem elegantno in pametno vozilo s številnimi funkcijami, ki običajne trenutke delajo še bolj posebne.
Swift bo vas in vaše sopotnike prepričal v vožnji po avtocestah ali podeželskih cestah, vas stalno navdihoval, da se ločite od vsakodnevne rutine in se prepustite zabavi.

 

Barvna paleta zunanjosti

Paketi serijske opreme


 

_
 

PNEVMATIKE IN PLATIŠČA

 • 175/65R15 +jeklena platišča (polni kolesni pokrovi)

ZUNANJOST

 • A, B in C stebrički v č rni barvi
 • Sprednji in zadnji odbijač v barvi karoserije
 • Zgornja sprednja maska v piano črni barvi
 • Črna spodnja sprednja maska
 • Zunanji ročaji vrat v barvi karoserije
 • Elektromagnetno odpiranje prtljažnih vrat
 • Spodnja bočna spojlerja
 • Zadnji strešni spojler

VIDLJIVOST

 • LED žarometi
 • LED dnevne luči vgrajene v žaromete
 • Funkcija "Guide me light"
 • Samodejni vklop žarometov
 • Zadnja meglenka
 • LED kombinirane zadnje luči
 • Tretja LED zavorna luč
 • Zelena termoizolacijska zasteklitev
 • Ohišja zunanjih ogledal v barvi karoserije
 • Električno nastavljiva in ogrevana zunanja ogledala

KRMILO IN INSTRUMENTNA PLOŠČA

 • 3-kraki mulltifunkcijski volan nastavljiv po višini in globini
 • 4,2 palčni barvni informacijski LCD zaslon s prikazom:
  • Ura
  • Informacije o potovanju
  • Zunanja temperatura
  • Poraba goriva (trenutna/ povprečna)
  • Hitrost vožnje (trenutna/ povprečna)
  • Domet s trenutnim stanjem goriva
  • Prepoznani prometni znaki
 • Zvočno in svetlobno opozorilo na nepripet varnostni pas spredaj in zadaj
 • Zvočno opozorilo za neugasnjene luči

FUNKCIONALNA OPREMA

 • Električno odpiranje stekel spredaj in zadaj
 • Daljinsko centralno zaklepanje
 • Gumb za zagona motorja brez ključa
 • Ročna klimatska naprava z digitalnim prikazom in s filtrom za cvetni prah
 • 9 palčna audio naprava z zaslonom na dotik s povezavo za pametni telefon, z DAB in MP3 predvajalnikom, Bluetooth® povezavo in Navigacijo
 • Sprednja zvočnika
 • Aktivni tempomat (ACC)

NOTRANJOST

 • Lučka na sredini spredaj
 • Senčnika spredaj, na voznikovi strani z držalom za listek in ogledalom
 • USB in 12 V vtičnica spredaj
 • Prostor za shranjevanje v sprednjih in zadnjih vratih
 • 60:40 deljivo naslonjalo zadnje sedežne klopi
 • Osvetljen prtljažni prostor

VARNOSTNA OPREMA

 • Čelni zračni varnostni blazini za voznika in sovoznika
 • Možnost deaktiviranja čelne zračne varnostne blazine na sovoznikovi strani
 • Bočne zračne varnostne blazine spredaj
 • Zračne varnostne zavese
 • 3-točkovni varnostni pasovi z zategovalniki in omejevalnikom sile spredaj in zadaj na straneh
 • Dodaten zategovalnik spodnjega dela varnostnega pasu na voznikovi strani
 • 3-točkovni ELR varnostni pas (na sredini)
 • Sidrišče za privez otroškega sedeža zadaj
 • Isofix zadaj na straneh
 • Otroške ključavnice zadnjih vrat
 • ESP®** in ABS z EBD funkcijo
 • Sistem za samodejno zaviranje v sili s kamero in radarjem (DSBS II)
 • Sistem za samodejno zastiranje dolgih luči
 • Sistem za prepoznavanje prometnih znakov (TSR)
 • Sistem za nadzor voznika (DMS)
 • Samodejni umik pedala sklopke in zavore v primeru trka
 • Zapisovalnik podatkov o dogodku
 • Sistem za nadzor mrtvega kota (BSM)
 • Sistem za opozarjanje na prečni promet zadaj (RCTA)
 • Sistem za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu (LDP)
 • Sistem za preprečevanje zapuščanja voznega pasu (LKA)
 • Sistem za opozarjanje na vijuganje po voznem pasu
 • Opozorilni smerniki v primeru zaviranja v sili
 • Pomoč za speljevanje v klanec
 • Nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS)
 • Zavorna asistenca
 • Alarmna naprava
 • Zadnji parkirni senzorji
 • Kamera za vzvratno vožnjo
 • E-Call – samodejni klic v sili
 • Suzuki Connect

Dodatno k paketu serijske opreme COMFORT:
 

PNEVMATIKE IN PLATIŠČA

 • 185/55R16 + alu platišča

VIDLJIVOST

 • Vetrobransko steklo in stekla sprednjih vrat z IR zasčito
 • Dodatno zatemnjena stekla od B stebrička naprej

KRMILO IN INSTRUMENTNA PLOŠČA

 • Usnjen 3-kraki volan

FUNKCIONALNA OPREMA

 • Sprednji visokotonci in zadnji zvočniki

 • Ogrevana sprednja sedeža

NOTRANJOST

 • Senčnika z držalom za listek in ogledalom

 • USB vtičnica za polnjenje: Tip-A 2.4Ah in Tip-C 3.0Ah

 • Po višini nastavljiv voznikovsedež

 

 

Dodatno k paketu serijske opreme PREMIUM:
 

PNEVMATIKE IN PLATIŠČA

 • 185/55R16 + polirana alu platišča

VIDLJIVOST

 • Eektrično poklopna zunanja ogledala
 • Ohišja zunanjih ogledal z vgrajenim smernikom

KRMILNO INSTRUMENTALNA PLOŠČA

 • Obvolanske prestavne ročice (CVT)

FUNKCIONALNA OPREMA

 • Avtomatska klimatska naprava

NOTRANJOST

 • Dekorativni elementi v srebrni barvi
 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO LUŠINA d.o.o.